10 voordelen van werken met AOW-gerechtigde werknemers
dinsdag 18 februari 2020Als een werknemer de AOW-leeftijd bereikt, kan zijn werkgever of hijzelf voorstellen om samen door te gaan. Voor zo’n AOW-gerechtigde werknemer gelden bijzondere regels die gunstig zijn voor de werkgever.
De overheid ziet graag dat AOW-gerechtigde werknemers langer doorwerken. Ook voor werkgevers kan dit een uitkomst zijn: kennis en ervaring blijven behouden en een eventueel personeelstekort wordt tegengegaan. Via onder meer de Wet werken na de AOW-gerechtigde leeftijd zijn daarom regels opgesteld die het werken met AOW’ers aantrekkelijker maken. Kent u deze regels?
Meer tijdelijke contracten, meer vrijheid en minder kosten
- De werkgever kan een AOW-gerechtigde werknemer 6 tijdelijke contracten geven binnen een periode van 4 jaar voordat er recht op een vast contract ontstaat. De AOW’er kan ook een tijdelijk contract krijgen als hij vóór de AOW-leeftijd in vaste dienst was.
- Loopt een arbeidsovereenkomst (zonder pensioenontslagbeding) bij het bereiken van de AOW-leeftijd door, dan kan de werkgever dit contract op een later moment beëindigen zonder hiervoor toestemming aan UWV of de kantonrechter te vragen.
- De opzegtermijn voor de arbeidsovereenkomst duurt standaard een maand.
- De werknemer heeft bij ontslag geen recht op de transitievergoeding .
- De werkgever hoeft geen premies te betalen voor de werknemersverzekeringen en de AOW, maar de AOW’er kan bij ziekte nog wel kortdurend recht hebben op een Ziektewet-uitkering. Daarnaast kunnen kosten voor aanvullende pensioenopbouw wegvallen.
- Een AOW’er heeft bij ziekte maximaal 13 weken recht op loondoorbetaling, in plaats van 104 weken. Deze termijn wordt in de toekomst mogelijk zelfs teruggebracht naar 6 weken.
- De (minder strenge) re-integratieverplichtingen bij ziekte duren ook maximaal 13 weken.
- Na 13 weken ziekte komt het opzegverbod ten einde en is ontslag mogelijk.
- AOW’ers zijn bij toepassing van het afspiegelingsbeginsel een aparte groep: hun contract moet worden beëindigd voordat andere werknemers eventueel aan de beurt komen.
- De AOW’er kan zijn arbeidsduur niet laten aanpassen op basis van de WFW.
Bron HRRendement